Hjälplinjen - professionellt samtalsstöd

Finns i: Hela Sverige
Om du har hamnat i en kris eller en svår livssituation kan du få stöd och vägledning av Hjälplinjen. Där finns alltid någon som lyssnar. Även anhöriga kan få stöd.

Ibland känns livet svårt. Hjälplinjen finns för dig som befinner dig i en kris, svår livssituation, har självmordstankar och upplever psykiska besvär. 

Genom Hjälplinjen kan du få prata med en rådgivare, antingen via telefon eller genom skriftlig rådgivning på nätet. Hjälp finns dygnet runt, året om.

Personerna som svarar när du kontaktar Hjälplinjen är rådgivare med utbildning och lång erfarenhet av samtalsstöd. Bland dem finns psykologer, socionomer, sjuksköterskor och beteendevetare.

Du behöver inte veta exakt vad du vill ha hjälp med. Att berätta vad du funderar på eller hur du känner är en bra start. Om det känns lättare att skriva ner dina känslor och tankar i stället för att prata kan du skriva till Hjälplinjen och få skriftlig rådgivning.

Du är alltid anonym när du pratar eller skriver med rådgivaren. Hjälplinjen har tystnadsplikt och kan inte se vem du är. Du kan därför prata tryggt, fritt och öppet om det som känns viktigt för dig. 

Det kostar inget att få stöd och du kan bo varsomhelst i Sverige.

Det här vägvalet

  • Sker via telefon
  • Sker online

Övrigt

Stödet ges på svenska. Säg till om du behöver en tolk. 

Du kan också få stöd att hantera dina svårigheter på egen hand. På hemsidan kan du hitta informationsmaterial om psykisk hälsa. Fler ämnesområden kommer att komma vartefter.  

Hjälplinjen tillhör inte sjukvården och du kan inte bli patient där. Det innebär att du som använder Hjälplinjens stöd själv har ansvar för att söka vård om du behöver det.

Ansvariga för vägvalet

Region Stockholm

Hjälplinjen är en ny nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention som drivs av Region Stockholm med stöd från Folkhälsomyndigheten. 

Hälsa
Hälsa

Liknande vägval

Stiftelsen 1825 - För unga vuxnas psykiska hälsa

Du som är 18–25 år kan få stöd eller terapi genom 1825, anpassat efter dina behov. Det erbjuds individuellt, i grupp, i Stockholm eller digitalt.

Existera – Stöd till dig som har utsatts för könsstympning

För dig som har blivit utsatt för könsstympning eller är orolig för att det ska hända dig eller någon du känner.

nxtME – Stöd vid sexuella övergrepp av närstående

Online & via telefon

Om du utsatts för sexuella övergrepp av en närstående, incest, finns föreningen nxtME för stöd och hjälp.