Gymnasial vuxenutbildning

Finns i: Lekeberg (Örebro län)
Om du behöver studera eller gå kurser på gymnasienivå, kan du studera på gymnasial vuxenutbildning.

Gymnasial vuxenutbildning kallas också Komvux. Här kan du studera för att läsa upp dina betyg från gymnasiet, bli behörig till högskola eller universitet, eller bara för att du vill.

Du kan läsa hela kurser eller göra en prövning. En prövning betyder att du gör ett prov som visar att du kan det man lär sig på kursen, och får betyg utan att ha läst kursen.

Du kan också göra en prövning på en del av kursen, och läsa resten som vanligt.

Du kan anpassa kurserna utifrån dina egna behov och du kan studera både på heltid och deltid. Du kan välja att gå på lektioner med lärare eller studera på distans med en lärares stöd via internet.

Lekebergs kommun driver inte undervisningen själv. Du kan läsa på distans eller i en annan kommun. Men du behöver kontakta Lekebergs kommun för att göra en ansökan. 

Om du behöver en lugn plats att studera på kan du komma till Lärcenter på Lekebergskyrkan, Kyrkvägen 6 i Fjugesta. Där finns datorer att låna, och tillgång till internet. Du kan också få hjälp av pedagoger med sfi, svenska och engelska. 

Det här vägvalet

  • Sker online
  • Sker vid fysiska träffar
  • Kräver anmälan

Övrigt

För att läsa på gymnasial nivå krävs grundläggande kunskaper i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, samt matematik, motsvarande godkända ämneskunskaper i grundskoleexamen.

Elever som saknar betyg från grundskolenivå eller som har förvärvat kunskaperna senare, kan begära en individuell bedömning av sina kunskaper. Genomgången prövning ger behörighet till gymnasiala vuxenstudier.

Man kan vara behörig att läsa på Komvux även om man är yngre än 20 år.
I så fall måste något av följande kriterier vara uppfyllda:

  • man ska ha slutfört en utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdigt, eller
  • ha särskilda skäl som grundar sig i ens personliga förhållanden.
Studier
Studier

Liknande vägval

#framtid

Örebro

Du som är ung och inte slutfört skolan, har lågnärvaro i skolan eller varken arbetar eller studerar kan få stöd att ta dig vidare via #framtid

Studiemotiverande kurs

Örebro

Är du arbetslös och nyfiken på att börja plugga, kan du gå en studiemotiverande kurs på Örebro folkhögskola.

Allmän kurs

Örebro

Du som vill komma igång och plugga igen, men saknar vanan, kan gå Allmän kurs på Örebro folkhögskola.