Vi hjälper dig hitta rätt

Berätta mer om dig själv för att få innehåll som passar dig.

Arbetsförberedande aktivitet på Jonsbo

Finns i: Linköping (Östergötland)
Du som behöver en mjukstart i lugn miljö för att närma dig arbetslivet kan komma till Jonsbo. Här kan du stärka dina förmågor med stöd av personalen.

På Jonsbo får du träna på att vara tillsammans med andra i grupp, och göra lättare aktiviteter. 

Aktiviteterna sker både i grupp och enskilt. Du deltar efter din förmåga, ork och behov. 

Vi utgår från Gamla Linköping men de flesta aktiviteterna utförs vid torpet i Vallaskogen.

På Jonsbo ser dagarna ut så här

  • vi är ute i naturen
  • vi tar hand om en trädgård i skogen
  • vi utför enklare snickerier och hantverk
  • ibland har vi aktiviteter inomhus.

Personalen stöttar dig i din personliga utveckling. Tillsammans skapar vi en plan för att öka din förmåga att hantera livssituationer. Vi följer upp och ändrar planen om det behövs. 

Du kan vara på Jonsbo några få timmar i veckan till en början, för att komma igång. Sedan ökar du tiden i din egen takt. 

Målet med att vara på Jonsbo är att stärka och förbereda dig för att du ska bli redo att närma dig arbete eller studier. Det kan till exempel vara arbetsträning eller praktik.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Kräver anmälan
  • kräver individuell bedömning. Prata med oss för att få mer information om vägvalet passar dig eller inte.

Deltagarna berättar

"Som långtidssjukskriven bryts man lätt ner. Här har jag fått mycket bättre självkänsla och har lärt mig att acceptera mig själv för den jag är. Jag har fått en ökad förståelse för hur jag fungerar. Det är som att hitta hem efter att länge ha varit vilse. Personalen är fantastisk och jag känner stöd från andra deltagare. Klimatet på Jonsbo är stöttande och välkomnande. Det är också en bra balans mellan teori och praktik. Jag har fått upp ett hopp om framtiden som jag saknat länge. Jag tänker att det här ska bli den sista knuffen. Jag vill kunna utöka tiden här och sedan ta mig vidare till en riktig arbetsplats och arbetsträning."

Jenny, 46 år

"På Jonsbo får jag utmana mig själv, men blir samtidigt lite bromsad. Jag får möjlighet att stanna upp och känna att jag faktiskt gjort framsteg. Det är viktigt att få med sig den känslan, att man kommer någonstans. Jag får väldigt bra och positiv feedback. Jag lär mig hur jag reagerar och att uppfatta signaler från mig själv. Att lära sig hur man fungerar är viktigt att ta med sig i arbetslivet senare. Den sociala aspekten är viktig. Miljön här är tillåtande. Jag har varit på Jonsbo i två månader. Det är längre på någon annan insats. Jag känner att det här blir ett steg för att kunna ta mig vidare ut på arbetsträning på en arbetsplats. Det här blir vändningen i livet känns det som."

Ida, 34 år

Övrigt

På Jonsbo jobbar det arbetsterapeuter, beteendevetare och trädgårdsmästare.

Jonsbo är en del av Samordningsbron. Samordningsbron erbjuder en effektiv och sammanhållen process som leder till att individer når självständighet.

Ansvariga för vägvalet

Jonsbo

Jonsbo ägs av Samordningsförbundet Centrala Östergötland. Insatsen är en del av Samordningsbron. Samordningsbron drivs av kommunerna Linköping, Åtvidaberg och Kinda samt Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Östergötland. Finansieras av Samordningsförbundet Centrala Östergötland och Europeiska Socialfonden ESF.

Jonsbo på Samordningsförbundet Centrala Östergötlands hemsida

Karin Sköld, projektledare Samordningsbron

För övergripande frågor

Liknande vägval

Boendestöd

Valdemarsvik

Du som har svårt att klara dig i vardagen för att du har en intellektuell, psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan få boendestöd.

Plattform Valdemarsvik

Valdemarsvik

Du som inte jobbar eller studerar och behöver stöd för att komma vidare kan få hjälp genom Plattform Valdemarsvik.

Plattform Finspång

Finspång

Du som inte jobbar eller studerar och behöver stöd för att komma vidare kan få hjälp genom Plattform Finspång.