Daglig verksamhet på Opus ute
Daglig verksamhet betyder att du får någonting meningsfullt att göra på dagarna.
När du går på daglig verksamhet får du göra saker som du är intresserad av. Du får också det stöd som du behöver för att göra dem. Den dagliga verksamheten ska vara så lik ett vanligt arbete som möjligt.
En del verksamheter passar dig som behöver en trygg och tydlig miljö. Andra verksamheter vänder sig till dig som vill och har förutsättningar att komma närmare arbetslivet.
I Finspångs kommun finns det flera verksamheter med olika inriktningar att välja på. Opus ute är en av dessa. Daglig verksamhet på Opus ute passar dig som tycker om varierade uppgifter och att vara ute och jobba med kroppen.
På Opus ute kan du till exempel
- klippa gräs
- kratta löv
- rensa ogräs
- plocka skräp
- städa busskurer
- klyva ved och packa vedpåsar.
För att få gå på daglig verksamhet behöver du ha ett beslut enligt LSS eller SoL. Det kan du ansöka om hos kommunen.
Det här vägvalet
- Sker vid fysiska träffar
- Kräver anmälan
- kräver individuell bedömning. Prata med oss för att få mer information om vägvalet passar dig eller inte.
Övrigt
Du kan ansöka om daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service (LSS) om du är i yrkesverksam ålder, varken jobbar eller studerar och har en intellektuell funktionsnedsättning, autism eller har fått en hjärnskada i vuxen ålder.
Om du har andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på åldrande och behöver stöd i vardagen, så kan du ansöka om daglig verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL).
Om du beviljats daglig verksamhet kontaktar vi dig för att bestämma vilken daglig verksamhet som passar bäst för dig och dina behov. Dina önskemål vägs in, men enhetschef avgör var du kan vara beroende på var det finns plats.
Opus ute utgår från Röda stugan på Arena Grosvad och är en rörlig grupp med fokus på landskapsvård utifrån uppdrag som finns runt om i hela kommunen. De har ett nära samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet (AME). De har även samverkan med Vallonbygden och varje vecka plockar de skräp på Hårstorp.
På daglig verksamhet arbetar handledare. Det finns också en arbetskonsulent och verksamhetspedagoger knutna till verksamheten. En av handledarna blir din kontaktperson. Personalen arbetar för att öka din självständighet.