Vi hjälper dig hitta rätt

Berätta mer om dig själv för att få innehåll som passar dig.

Svenska för invandrare, sfi

Finns i: Söderköping (Östergötland)
Om du vill lära dig svenska, kan du gå på sfi i Söderköpings kommun.

På sfi lär du dig

  • att förstå när någon pratar svenska
  • att prata svenska med andra
  • att läsa och skriva på svenska
  • om Sverige och hur det är att bo och jobba i Sverige.

Sfi betyder Svenska för invandrare. Sfi är till för alla vuxna som bor eller arbetar i Sverige och behöver lära sig svenska. 

Det finns olika nivåer på sfi, från nybörjare till avancerad, baserat på hur mycket du studerat tidigare. Du studerar på den nivå som passar dig.

Du får betyg för varje kurs du klarar. När du är klar med sista kursen i sfi kan du lika mycket svenska som någon som gått årskurs 6 i svensk grundskola.  

På sfi lär du dig också om Sverige, och hur saker fungerar här. Du lär dig om samhället, om traditioner, och om historia.

Det är gratis att studera på sfi. Undervisningen är 15 timmar i veckan. Sfi har löpande intag i mån av plats.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Sker online
  • Kräver anmälan

Övrigt

Du kan läsa sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. Du ska vara bosatt i Söderköping och ha svenskt personnummer eller vara EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz med uppehållsrätt (arbete, studier).

Inom sfi finns det fyra kurser (A, B, C och D) och tre studievägar (1, 2 och 3).  Studieväg 1 riktar sig till elever som har kort eller ingen skolbakgrund. Inom studieväg 1 finns kurserna A, B, C och D. 

Studieväg 2 riktar sig till elever vars skolbakgrund är mindre omfattande än motsvarande svensk gymnasieskola. Inom studieväg 2 studerar eleverna i kurs B, C och D. 

Studieväg 3 vänder sig till de elever vars skolbakgrund motsvarar svensk gymnasieskola eller som har deltagit i högskolestudier. Inom studieväg 3 finns kurserna C och D.

Vuxenutbildningen är en del av Nyströmska skolan. Vi erbjuder utbildning på Nyströmska skolan och hos utbildningsanordnare i andra kommuner i landet. Även distansutbildning erbjuds från annan utbildningsanordnare.

Liknande vägval

Sfi - svenska för invandrare

Kinda

Svenska för invandrare är till för alla vuxna som bor eller arbetar i Sverige och behöver lära sig svenska.