Vi hjälper dig hitta rätt

Berätta mer om dig själv för att få innehåll som passar dig.

Komvux som särskild utbildning

Finns i: Botkyrka (Stockholm)
Du som är vuxen, vill studera, och har en intellektuell funktionsnedsättning, autism eller en förvärvad hjärnskada, kan läsa på Komvux som särskild utbildning.

Här får du en utbildning som är gjord för dig. Du bestämmer vad du klarar av och vill studera. Du följer din egen individuella studieplan. Du kan studera på grundläggande eller gymnasial nivå och du kan gå lärlingsutbildning. 

Kurserna kan ge dig kunskaper för att bättre klara av ditt arbete, ditt boende eller din fritid.

Undervisningen sker i liten grupp eller enskilt.

Prata med en studie- och yrkesvägledare som kan ge tips på vad som passar dig och hur dina studier kan se ut. Du är välkommen på drop-in till vägledningsenheten där studie- och yrkesvägledare finns.  

Vid kursens slut får du ett betyg eller ett intyg.

Det kostar inget att läsa på Komvux som särskild utbildning.

Kurserna startar fyra gånger per år: januari, mars, augusti och oktober.
Lärlingsutbildningen startar i januari och augusti.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Kräver anmälan

Övrigt

Det är en rättighet att läsa kurs på grundläggande nivå inom Komvux som särskild utbildning i en annan kommun än den du bor i.

Många av eleverna som går på Lärvuxcenter bor i Botkyrka, Huddinge, Salem, Södertälje eller Nykvarns kommun men du är välkommen till oss oavsett var du bor. 

Du kan söka till vuxenutbildningen det år du fyller 20. Du kan också vara behörig även om du är yngre än 20 år. I så fall måste något av följande kriterier vara uppfyllda:

  • Du ska ha slutfört en utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdigt.
  • Du ska ha särskilda skäl som grundar sig i dina personliga förhållanden.

Särskild utbildning för vuxna kallas ibland för Lärvux, och har tidigare hetat Särvux. I juli 2023 ändras skollagen, och då ändras namnet till anpassad utbildning för vuxna. Det är den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) som ansvarar för dessa utbildningar.

Liknande vägval