Arbeta på svenska

Finns i: Sundbyberg (Stockholms län)
Du som vill lära dig mer det svenska samhället, arbetslivet och arbetsmarknaden kan gå kursen Arbeta på svenska på Sundbybergs Folkhögskola.

En stor del av kursen, 25 % av tiden, studerar du grammatik och uttal, samt skriver och läser svenska på SFI C/D-nivå. Du har även lektioner i friskvård och hälsa, matematik och sång/musik. Studiebesök ingår också. Du studerar ofta med hjälp av datorn och internet. Du får bra datorkunskaper.

Du får introduktion till tre olika arbetsområden

  • butiksarbete/detaljhandel (försäljare)
  • elevstöd i grundskola (elevassistent)
  • personlig assistans (personlig assistent)

Efter kursen ska du kunna söka till en yrkeskurs eller söka arbete. Du kan även söka andra kurser. Du kan exempelvis söka Svenska som andraspråk grundläggande för att sedan kunna studera vidare på gymnasiet och högskolan/yrkeshögskolan.

Alla som söker kursen får göra ett språktest och blir kallade på en kort intervju för att se så att kursen passar dig och dina önskemål. 

Efter kursen får du ett kursintyg. Du får möjlighet att göra C- eller D-prov på vårterminen och får ett SFI-kursbetyg om du blir klar med kursen.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Kräver anmälan
  • behöver individuell bedömning. Prata med de ansvariga för vägvalet eller med din handläggare för att få veta om det passar dig.

Övrigt

När du läser Arbeta på svenska på Sundbybergs Folkhögskola betalar du en avgift på cirka 2 200 kronor per läsår för kursmaterial, kurslitteratur och annat som eventuella studiebesök.

Du kan söka CSN för 75% av kursen (för de 25% av kursen som motsvarar SFI-studier får du inte CSN)

Ansvariga för vägvalet

Sundbybergs folkhögskola

Sundbergs folkhögskola driver kursen i samarbete med Arbetssförmedlingen.

Sundbergs folkhögskola är en del av Stiftelsen Stockholms Folkhögskola, där även Södra Stockholms folkhögskola och Skarpnäcks folkhögskola ingår. Skolan är partipolitiskt, religiöst och fackligt obunden och har Folkuniversitetet som huvudman.

Sundbybergs Folkhögskola
Studier
Studier

Liknande vägval

Svenska som andraspråk grundläggande

Sundbyberg

Du som vill lära dig mer svenska genom att lyssna, läsa, tala och skriva kan gå kursen Svenska som andra språk på Sundbybergs Folkhögskola.

Prova att studera och lär dig mer svenska

Sundbyberg

För dig som vill hitta lusten att studera och lära dig mer svenska. Du kan gå en studiemotiverande kurs med svenska som andraspråk på Sundbybergs Folkhögskola

Svenska för yrkesutbildade, Sfx

Stockholms län

Du som är ny i Sverige och redan kan ett yrke, kan snabbt få lära dig den svenska som behövs för just det yrket på Sfx.