Familjebehandling
Familjebehandling finns för familjer med barn och ungdomar i åldrarna 0-20 år och är ett stöd till föräldrar som har bekymmer i föräldraskapet och för barn som behöver stöd.
Det kan till exempel handla om
- att du som förälder känner stor oro för ditt barn eller ungdom
- att du som förälder känner en uppgivenhet över att barnet inte lyder eller lyssnar på er
- att ett barn eller en ungdom i familjen har problem i skolan, har upplevt våld i familjen eller har ett destruktivt beteende och behöver stöd.
Stödet består av samtal som anpassas efter din familjs specifika behov. Tanken med samtalen är att ni ska få stöd att hitta lösningar som passar just er familj och få fokusera på familjens styrkor.
I vissa fall kan det vara bäst att familjebehandlingen sker i hemmet. Det kan vara aktuellt om syftet är att stärka dig i din föräldraroll.
Oavsett var ni ses så är målet med familjebehandlingen att ni som familj ska kunna få till en positiv förändring som håller över tid. Det kan till exempel innebära att ni blir bättre på att kommunicera med varandra, kommer överens bättre, får tid bearbeta svåra saker som hänt, hittar glädje i föräldrarollen eller hittar strategier för att möta familjens behov.
Det här vägvalet
- Sker vid fysiska träffar
- Har tidsbokning
Övrigt
Familjebehandling är en del av Salems kommuns Öppenvårdsteam som erbjuder stöd till barn, ungdomar, familjer och föräldrar.
Ansvariga för vägvalet
Öppenvårdsteamet
Öppenvårdsteamet är en del av Växthuset som är ett samarbete mellan Salems kommun och Region Stockholm.
Växthusets målsättning är att ge Salem kommuns ungdomar och unga vuxna det extra stöd de behöver för en gynnsam utveckling.
Växthuset är en samlokalisering mellan Mini-Maria, Ungdomsmottagningen och Öppenvårdsteamet – alla med ett särskilt ansvar att samverka kring ungdomar och unga vuxna.