Vanliga frågor om gemenskap & fritid
Jag känner mig ensam, hur kan jag hitta nya vänner?
Att känna sig ensam under perioder i livet är ganska vanligt. Det finns troligen många där ute som känner som du och också letar efter nya vänner.
Här finns några tips på hur du kan försöka träffa en ny vän:
- börja med en ny fritidsaktivitet
- testa att säga hej till någon i skolan, på jobbet, någon du brukar träffa vid busshållplatsen eller på något annat ställe där du är varje dag
- förbered frågor att ställa till någon du skulle vilja bli vän med
- lär känna nya personer online, det finns appar och sociala plattformar som riktar sig specifikt till unga, vuxna och äldre
- Gå med i en klubb eller grupp inom ett område som du är intresserad av, till exempel en bokklubb, en vandringsgrupp eller en idrottsförening
Det finns också olika föreningar som hjälper till att matcha personer med liknande intressen, till exempel Nya kompisbyrån och Kompis Sverige.
I många kommuner anordnas aktiviteter och olika mötesplatser, både för unga, vuxna och äldre. Sök på nätet för att ta reda på vad som finns där du bor.
Jag har hittat ett exposekonto men vågar inte anmäla. Vad gör jag?
Vad bra att du funderar på att anmäla. Ett exposekonto är aldrig okej!
Du ska inte behöva göra anmälan av ett exposekonto ensam. Det finns många vuxna runt omkring som kan hjälpa till och ta vid när en anmälan görs. Prata med en trygg vuxen i din närhet och be om hjälp och stöd. En trygg vuxen kan exempelvis vara en vårdnadshavare, någon vuxen på skolan, en kompis vårdnadshavare, en tränare eller någon annan vuxen som du känner att du kan prata med.
Om du vill prata med en vuxen om exposekonto är du välkommen att chatta med Novahuset. Där kan du vara anonym och få tips om hur du kan gå vidare.
Du kan också anmäla kontot direkt till det sociala mediet eller plattformen. Du hittar en länk till Ditt Ecpat här nedanför där det finns instruktioner hur du gör. Ta hjälp av en kompis, förälder eller annan vuxen som du känner dig trygg med om du vill.
Ditt Ecpat kan också hjälpa dig att ta bort bilder och anmäla till polisen. Du kan vara anonym om du vill.
Vad är ett exposekonto?
Ett exposekonto är ett konto på en social plattform eller ett socialt medie (till exempel Snapchat, Roblox, Discord, Yubo och Tik Tok ) där en person lägger ut bilder och filmer på andra med syfte att kränka den andra. För det mesta handlar det om sexuell kränkning, men det kan också handla om att den utsatte förnedras eller misshandlas.
Det kan vara brottsligt att både sprida bilder via ett exposekonto och att dela vidare bilder från ett exposekonto.
Ett exposekonto är aldrig okej!
Läs mer under frågan “Jag har hittat ett exposekonto men vågar inte anmäla. Vad gör jag?”
Hur lämnar jag ett kriminellt gäng?
Vad bra att du vill lämna. Det finns hjälp att få!
Socialtjänsten och polisen samarbetar så att du kan få rätt hjälp, både med sådant som rör din vardag, som skola, arbete och boende men också insatser som rör din säkerhet.
Vilken hjälp du kan få beror i vilken kommun du bor i och hur gammal du är. Många kommuner har någon form av avhopparverksamhet eller SIG (social insatsgrupp) som kan stötta dig att komma vidare.
Gör så här för att få veta vilken hjälp du kan få:
- Ta reda på namnet på den kommun du bor i.
- Ring din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten – soc. De har öppet måndagar–fredagar dagtid.
- Säg att du vill ha hjälp att lämna ett kriminellt gäng. Du behöver inte berätta vad du heter eller vilka olagliga saker du gjort.
Den du pratar med kommer att berätta vilken hjälp just du kan få. De berättar också hur du ska göra för att få hjälpen.
Vad är en avhoppare?
Avhoppare är en person som har valt att lämna organiserad brottslighet och som behöver stöd och skydd från samhället för att kunna genomföra det.
En förutsättning för att kunna bli en avhoppare är att det finns en hotbild mot dig, sedan tidigare eller i samband med avhoppet.
Det finns ingen åldersgräns, även barn kan vara avhoppare.
I begreppet organiserad brottslighet ingår olika former av kriminella miljöer, såsom gängkriminalitet, våldsbejakande extremistiska miljöer och hedersrelaterade miljöer.
Den här definitionen av avhoppare används av Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen.
Jag vill dela med mig av mina erfarenheter av missbruk, hur gör jag?
Det finns många olika sätt att dela dina erfarenheter med andra.
På föreningen Minds hemsida kan du dela din egen berättelse och läsa om andras erfarenheter. I Minds forum kan du också prata med andra om sådant som känns tufft i livet. I forumet är alla anonyma.
Om du är medlem i någon förening mot missbruk kan du dela med dig av dina erfarenheter där.
Du kan också stötta och inspirera andra genom att dela din resa här på Välfärdsguiden, under rubriken Berättelser från livet. Mejla redaktionen på berattelse@valfardsguiden.se för mer information.
Jag är ny i Sverige och vill träffa fler människor. Vad kan jag göra?
Det finns många olika sätt att träffa och umgås med andra människor när du är ny i Sverige.
Kommuner och föreningar har ibland aktiviteter för nyanlända, flyktingar och invandrare för att det ska vara lättare för dig att komma in i det svenska samhället. Kontakta din kommun eller sök på deras hemsida för att se vad som finns i din kommun.
Många kommuner och frivilligorganisationer arbetar med att hjälpa nyanlända flyktingar och invandrare att få kontakt med andra svenskar. Namnet på aktiviteten kan variera, det kan kallas språkvän, flyktingguide, fadder, mentor eller kompis.
Några exempel är Kompis Sverige och Hej främling!. Det är föreningar som vill skapa möten mellan nya och etablerade svenskar och få alla att vara med.
Jag vill prata mer svenska, hur gör jag det?
Om du kan prata lite eller ingen svenska och är 16 år eller äldre har du rätt att läsa sfi - svenska för invandrare.
Det finns också många andra sätt att träna upp din svenska.
Om du vill lära dig svenska på egen hand kan du gå till hemsidan informationsverige.se. Där hittar du övningar och filmer för att träna svenska med hjälp av en dator eller en mobiltelefon.
I många kommuner har Svenska kyrkan ett språkkafé dit alla är välkomna för att prata svenska och fika tillsammans.
Röda korset har också språkträning i flera olika kommuner runt om i landet.
Vill du öva din svenska, träffa nya människor och utforska olika kulturer finns också Språkcafé online. Språkcafé online är öppet och gratis för alla, oavsett var i Sverige eller världen du befinner dig.