Sfi - svenska för invandrare
På sfi lär du dig
- att förstå när någon pratar svenska
- att prata svenska med andra
- att läsa och skriva på svenska
- saker om Sverige och hur det är att bo och jobba i Sverige.
Tillsammans med dig bestämmer vi vilken inriktning som passar just dig. Du kan lära dig ett yrke samtidigt som du lär dig svenska.
Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen arbetar med att hitta praktikplatser. Det kan vara praktikplatser inom ett område där du tidigare varit aktiv i ditt hemland, men många vill också prova något helt nytt.
Den individuella planeringen anges i något som kallas individuell studieplan. Genom praktik går språkinlärningen snabbare och det blir lättare att komma in i det svenska samhället.
Hur länge studierna på sfi pågår är varierande, beroende på hur mycket du kan sedan tidigare. Alla har rätt till minst 15 timmars studier varje vecka.
Hur mycket du kan sedan tidigare avgör på vilken nivå du börjar. Har du kort skolgång sedan tidigare börjar du på A-nivån, som är den lägsta nivån.
Målet är att så många som möjligt ska nå godkänt betyg på D-nivån för att sedan kunna gå vidare till studier, arbete eller praktik.
Du kan ansöka om sfi i Söderhamn. Det finns också möjlighet att ansöka om yrkesutbildning i kombination med sfi inom Hälsinglands utbildningsförbund.
Det kostar inget att studera på sfi.
I Söderhamn finns sfi hos Centrum för flexibelt lärande, CFL, Hälsinglands utbildningsförbund.
Det här vägvalet
- Sker vid fysiska träffar
- Kräver anmälan
Övrigt
Du kan läsa sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket och bor i Sverige. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera.
Du kan inte få studiestöd från CSN när du går på sfi.