Svenska för invandrare (sfi)

Finns i: Södertälje (Stockholms län)
Du som vill lära dig svenska kan du gå på sfi hos vuxenutbildningen i Södertälje.

Sfi betyder svenska för invandrare. Alla vuxna som bor eller arbetar i Sverige och behöver lära sig svenska kan gå på sfi. 

På sfi lär du dig

  • att förstå när någon pratar svenska
  • att prata svenska med andra
  • att läsa och skriva på svenska
  • saker om Sverige och hur det är att bo och jobba i Sverige.

Det finns olika nivåer på sfi, från nybörjare till avancerad. Vilken nivå du ska gå på beror på hur mycket du gått i skolan tidigare. Innan du börjar på sfi får du göra ett test för att bestämma vilken nivå du ska gå.

Du får betyg för varje kurs som du klarar. När du har fått godkänt betyg i sista kursen i sfi kan du läsa kursen Svenska på grundläggande nivå. Den behövs för att få rätt att läsa på gymnasienivå.

På sfi lär du dig också om Sverige, och hur saker fungerar här. Du lär dig om samhället, om traditioner, och om historia.

I Södertälje kan du läsa sfi på plats dagtid och på distans. Det finns också sfi flex, då du får ett anpassat schema ifall du jobbar eller har svårt att komma ifrån dagtid.

Att studera på sfi kostar inget. 

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Sker online
  • Kräver anmälan

Övrigt

Du kan läsa sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket och bor i Sverige. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera.

För att kunna anmäla dig behöver du

  • ha ett personnummer eller ett samordningsnummer för EU-medborgare
  • vara folkbokförd i  kommunen där du vill läsa sfi.

Ukrainska flyktingar bosatta i Södertälje som omfattas av massflyktsdirektivet är välkomna att läsa svenska i Södertälje kommun. 

Du kan inte få studiestöd från CSN när du går på sfi.

Studier
Studier

Liknande vägval

Arbeta på svenska

Sundbyberg

Du som vill lära dig mer det svenska samhället, arbetslivet och arbetsmarknaden kan gå kursen Arbeta på svenska på Sundbybergs Folkhögskola.

Svenska som andraspråk grundläggande

Sundbyberg

Du som vill lära dig mer svenska genom att lyssna, läsa, tala och skriva kan gå kursen Svenska som andra språk på Sundbybergs Folkhögskola.

Prova att studera och lär dig mer svenska

Sundbyberg

För dig som vill hitta lusten att studera och lära dig mer svenska. Du kan gå en studiemotiverande kurs med svenska som andraspråk på Sundbybergs Folkhögskola