Kontaktfamilj

Finns i: Ockelbo (Gävleborg)
Om du behöver stöd med din tonåring eller ungdom, kan du få hjälp av en kontaktfamilj.

Det kan finnas olika skäl till att ni behöver stöd av en kontaktfamilj. Det kan till exempel vara så att någon i familjen har blivit allvarligt sjuk, att det finns syskon som behöver mycket hjälp, eller att en förälder mår dåligt psykiskt. 

Andra exempel är att du som förälder är ensamstående och inte har några bekanta eller släktingar att få stöd och avlastning av.  Det kan också vara aktuellt för en ungdom som behöver miljöombyte. 

Stödet ni får brukar vara att ungdomen bor hos kontaktfamiljen något eller några dygn per månad. Kontaktfamiljen fungerar som en extra familj. 

Att ha en kontaktfamilj eller vara kontaktfamilj är frivilligt. Alla som har en kontaktfamilj har själva ansökt om och valt att ta emot det stödet. 

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • behöver individuell bedömning. Prata med oss för att få mer information om vägvalet passar dig eller inte.

Övrigt

Kontaktfamiljer är en del i socialtjänstens förebyggande arbete. För att få en kontaktfamilj måste du ansöka om det hos socialtjänsten. Efter det utreder vi tillsammans med dig om du och din familj uppfyller förutsättningarna att få en kontaktfamilj. Vi har tystnadsplikt. Att ha en kontaktfamilj är avgiftsfritt för dig. 

Familj & relationer
Familj & relationer

Liknande vägval

ABC Barn - stöd för föräldrar

Söderhamn

Du som har barn i åldern 3-12 år kan vara med i programmet ABC Barn för att stärka relationen mellan dig och ditt barn.

Föräldraskap i Sverige - föräldrautbildning

Söderhamn

Du som är född i ett annat land och har barn i åldern 0-18 år är välkommen till utbildningen Föräldraskap i Sverige.

Barn i föräldrars fokus - föräldrautbildning

Söderhamn

För dig som är separerad förälder och har en konflikt med den andra föräldern finns kursen Barn i föräldrars fokus, BIFF.