Gymnasial vuxenutbildning

Finns i: Sollentuna (Stockholms län)
Du som är vuxen och vill studera eller gå kurser på gymnasienivå, kan studera på gymnasial vuxenutbildning.

Gymnasial vuxenutbildning är en del av den kommunala vuxenutbildningen, som också kallas Komvux.  Gymnasial vuxenutbildning motsvarar gymnasieskolan för ungdomar, fast för vuxna. 

Du kan studera på heltid eller deltid. Du får även bestämma om du vill studera i klassrum på dagtid, på kvällstid eller om du vill studera hemifrån på distans.

Var det länge sedan du studerade eller om du inte har några betyg från gymnasieskolan så finns möjlighet att först göra ett nivåtest, så att du kan börja på rätt nivå för dig.
Nivåtest finns i ämnena svenska, svenska som andraspråk, engelska och matematik. 

Du kan läsa enstaka gymnasiekurser eller flera kurser samlade i en yrkesutbildning. Det finns många yrkesutbildningar att välja på Komvux och alla innehåller praktik på en arbetsplats.  

Att gå gymnasial vuxenutbildning är gratis men du kan behöva betala för kurslitteraturen. Kurserna på gymnasial nivå är CSN-berättigande, så du kan ansöka om studiemedel från CSN på deras hemsida.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Sker online
  • Kräver anmälan

Övrigt

Funderar du på studier är du välkommen att boka in ett samtal med en studie- och yrkesvägledare för att prata om vilka möjligheter det finns. Det kostar ingenting att boka in ett samtal med en studie- och yrkesvägledare och du förbinder dig inte till att börja studera om du inte vill.

Väljer du att börja studera och behöver stöd i dina studier eller hjälp att hitta en bra studieteknik finns stöd att få av Lärteamet som finns på Vuxenutbildningen Kunskapsparken. 

Du är behörig att läsa en gymnasial vuxenutbildning från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan också vara behörig att läsa på Komvux även om du är yngre än 20 år. Då måste du

  • ha slutfört en utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdigt, eller
  • ha särskilda skäl som grundar sig i dina personliga förhållanden.

Ansvariga för vägvalet

Vuxenutbildningen Kunskapsparken, Sollentuna Kommun

Vuxenutbildningen Kunskapsparken är ett vägledningscentrum i Sollentuna som vänder sig till dig som är folkbokförd i Sollentuna kommun och är intresserad av att börja studera i vuxen ålder.

Vuxenutbildningen Kunskapsparken
Studier
Studier

Liknande vägval

Komvux som anpassad utbildning för vuxna

Sundbyberg

Du som är över 20 år och har intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada, kan studera på Komvux som anpassad utbildning.

Sfi i Sundbyberg

Sundbyberg

Om du vill lära dig svenska, kan du gå på sfi – svenska för invandrare.

Komvux som anpassad utbildning för vuxna

Upplands-Bro

Du som är vuxen, vill studera, och har en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada, kan studera på komvux som anpassad utbildning.