Kommunalt aktivitetsansvar

Finns i: Sundsvall (Västernorrland)
Om du är 16–20 år och varken studerar eller har gymnasieexamen, kan du få stöd via det kommunala aktivitetsansvaret (KAA).

Ungdomar som inte har börjat på gymnasiet eller hoppar av skolan har rätt till stöd av sin hemkommun för att börja studera eller jobba. Det kallas för kommunalt aktivitetsansvar (KAA). 

Genom KAA kan du 

  • träffa en coach och bara prata
  • få studie- och yrkesvägledning
  • få stöd i att skriva ditt CV
  • göra studiebesök inom områden du är intresserad av
  • få vara med i insatser hos kommunen och andra myndigheter
  • få stöd och hjälp att kontakta andra myndigheter.

Det är du som bestämmer vilket stöd du vill välja, och du kan få stöd genom KAA flera gånger.

Att få stöd genom det kommunala aktivitetsansvaret är gratis.

Målet för KAA i Sundsvall är att du ska bli klar med din gymnasieutbildning, och få stöd i att hitta något meningsfullt att göra på dagarna. Du får möjlighet att jobba med dig själv och reda ut vad du vill i framtiden. I slutändan handlar det om att ha en hållbar och långsiktig egen försörjning.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Sker online
  • Kräver tidsbokning

Deltagarna berättar

"Jag har fått bra hjälp, de har hjälpt mig genom att gå igenom min situation och hjälpa mig vidare. Jag har fått bra stöd och kommit vidare i livet. Fått bra kontakter och folk som förstår mig."

Anonym

"De lämnade mig inte vind för våg, de hörde av sig och hade uppföljning. Det var viktigt."

Anonym

"KAA har varit ett stöd för mig och hjälpt mig fram till mitt slutmål. De har kollat upp information och också ringt när jag själv mått för dåligt för att göra det själv."

Anonym

"Jag mår bättre. Jag har tagit mig lite mer framåt i livssituationen. Jag känner att jag är på väg någonstans nu. Jag satt så mycket fast förut. Känner mig lite mer fri nu och att jag inte är lika låst i min situation. Inte lika mycket ond cirkel, eller moment 22. Jag är på väg framåt."

Anonym

Övrigt

Kommunernas aktivitetsansvar (KAA) är en frivillig verksamhet för dig som är mellan 16 och 20 år och inte studerar eller arbetar, enligt skollagen (29 kapitel 9§). Det ligger i kommunens ansvar att kontakta dig om du befinner dig i målgruppen, men du eller en anhörig får gärna ta kontakt själva. 

Aktivitetsansvar betyder att du ska få hjälp och motivation att hitta en utbildning eller att komma närmare arbetsmarknaden. 

Studier Arbete
Studier Arbete

Liknande vägval

Studie- och yrkesvägledning i Härnösand

Härnösand

Du som är vuxen och vill studera men inte riktigt vet vad, kan prata med en studie- och yrkesvägledare.

Sambandet i Härnösand

Härnösand

Du som behöver hjälp med rehabilitering mot arbete eller studier kan få hjälp på Sambandet.

Kommunens aktivitetsansvar

Timrå

Du som är 16-19 år och varken studerar eller har gymnasieexamen, kan du få stöd via det kommunala aktivitetsansvaret (KAA).