Svenska för invandrare, sfi
På sfi lär du dig:
- att förstå när någon pratar svenska
- att prata svenska med andra
- att läsa och skriva på svenska
- om Sverige och hur det är att bo och jobba i Sverige.
Sfi betyder Svenska för invandrare. Sfi är till för alla vuxna som bor eller arbetar i Sverige och behöver lära sig svenska.
Det finns olika nivåer på sfi, från nybörjare till avancerad, baserat på hur mycket du studerat tidigare.
Du studerar på den nivå som passar dig.
Du får betyg för varje kurs som du klarar. När du är klar med sista kursen i sfi kan du lika mycket svenska som någon som gått årskurs 6 i svensk grundskola.
På sfi lär du dig också om Sverige, och hur saker fungerar här. Du lär dig om samhället, om traditioner, och om historia.
Det är gratis att studera på sfi. Det kostar inget.
I Sundsvall kan du välja om du vill läsa sfi på dagtid eller kvällstid. Du kan också läsa på distans om du har tillgång till en dator.
Det här vägvalet
- Sker online
- Kräver anmälan
Övrigt
Innan du börjar din utbildning får du träffa en pedagog. Tillsammans pratar ni om din studiebakgrund, dina nuvarande kunskaper och förutsättningar för fortsatta studier.
Pedagogen gör därefter en bedömning om vilken studiegrupp du ska placeras i.
Du kan läsa sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. Du ska vara bosatt i Huddinge kommun och ha svenskt personnummer eller vara EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz med uppehållsrätt.
Inom sfi finns det fyra kurser (A, B, C och D) och tre studievägar (1, 2 och 3). Studieväg 1 riktar sig till elever som har kort eller ingen skolbakgrund.
Studieväg 2 riktar sig till elever vars skolbakgrund är mindre omfattande än motsvarande svensk gymnasieskola.
Studieväg 3 vänder sig till de elever vars skolbakgrund motsvarar svensk gymnasieskola eller som har deltagit i högskolestudier.
Ansvariga för vägvalet
IAF - Sundsvalls kommun
Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF) ansvarar för socialtjänst, kommunens arbetsmarknadsåtgärder, vuxenutbildning och flyktingmottagning.