Vi hjälper dig hitta rätt

Berätta mer om dig själv för att få innehåll som passar dig.

Sfi – svenska för invandrare i Lilla Edet

Finns i: Ale (Västra Götalandsregionen)
Om du behöver lära dig svenska, kan du gå på sfi.

På sfi lär du dig

  • att förstå när någon pratar svenska
  • att prata svenska med andra
  • att läsa och skriva på svenska
  • saker om Sverige och hur det är att bo och jobba i Sverige.

Sfi betyder Svenska för invandrare. Sfi är till för alla vuxna som bor eller arbetar i Sverige och behöver lära sig svenska. 

Det finns olika nivåer på sfi, från nybörjare till avancerad. Vilken nivå du ska gå på beror på hur mycket du gått i skolan tidigare. Innan du börjar på sfi får du göra ett test för att bestämma vilken nivå du ska läsa på.

Du får betyg för varje kurs som du klarar. När du har klarat sista kursen i sfi och fått godkänt betyg kan du lika mycket svenska som någon som gått årskurs 6 i svensk grundskola.  

På sfi lär du dig också om Sverige, och hur saker fungerar här. Du lär dig om samhället, om traditioner, och om historia.

Det kostar inget att studera på sfi.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Kräver anmälan

Övrigt

När du har ansökt till sfi så kan du ansöka om att få ett busskort för att kunna ta dig till Alafors där du kommer att studera. Alafors ligger i Ale kommun.
Du kan läsa sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera.

Du ska vara bosatt i Lilla Edet och ha svenskt personnummer eller vara EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz med uppehållsrätt (arbete, studier).

Som asylsökande har du inte rätt till sfi.

Du kan inte få studiestöd från CSN när du går på sfi.

Liknande vägval