Sök
174 sökträffar som innehåller: våld
Onlinesyster
Online
Du som har utsatts för sexuella övergrepp och vill prata med en och samma volontär under en längre tid kan ansöka om en egen Onlinesyster.
Bris vuxentelefon – om barn
Via telefon
Du som är vuxen och har frågor eller behöver stötta barn, kan kontakta Bris vuxentelefon – om barn.
Familjerådgivning
Stadsområde Centrum i Göteborg
Om ni som par eller familj behöver stöd och hjälp kan ni kontakta familjerådgivningen i Göteborgs stad.
Ecpat Vuxenstöd
Online & via telefon
Få kunskap, råd eller stöd om barns sexuella utsatthet, både på och utanför nätet.
Storasysters stödchatt
Online
Du som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp, kan få stöd genom Storasysters stödchatt.
Storasysters juridiska stöd
Online & via telefon
Du som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp, kan få kostnadsfri juridisk rådgivning av Storasysterjuristen.
Stöd vid våld i nära relationer
Ljusdal
Du som är utsatt för våld och hot i en relation kan få hjälp. Stödet finns även för dig som utövar våld.
Stöd vid våld i nära relationer
Nordanstig
Du som är utsatt för våld och hot i en relation kan få hjälp. Stödet finns även för dig som utövar våld.
Stöd vid våld i nära relationer
Söderhamn
Du som är utsatt för våld och hot i en relation kan få hjälp. Stödet finns även för dig som utövar våld.
Stöd vid våld i nära relationer
Ovanåker
Du som är utsatt för våld och hot i en relation kan få hjälp. Stödet finns även för dig som utövar våld.
Trappan
Härnösand
Du som är ung och har upplevt våld i familjen kan du få hjälp och stödsamtal enligt en modell som heter Trappan.
Ditt Ecpat – för barn och unga
Online & via telefon
Få hjälp, stöd och kunskap om nakenbilder, sexuella kränkningar och övergrepp.
Ja, det finns massor med hjälp att få om du är rädd eller tvingad att göra saker i en relation.
Det finns hjälp och stöd för dig som är utsatt, men också för dig som är anhörig, eller dig som skadar andra och vill sluta. Du kan få hjälp både genom att träffa någon, till exempel en kurator, läkare eller psykolog, som stöttar dig och på nätet.
På många ställen kan du få hjälp utan att berätta vad du heter eller var du bor.
Våld är många olika saker.
Det kan vara att bli slagen, nypt, eller knuffad, men även saker som att bli tagen på brösten eller könet om man inte vill, att bli tvingad att ta ett lån om man inte vill, eller att inte få gå till jobbet eller träffa sina kompisar.
Man brukar prata om några olika sorters våld:
- Fysiskt våld - till exempel slag, misshandel, skära någon med kniv.
- Sexuellt våld - till exempel att bli tafsad på, att bli tvingad till sex mot sin vilja.
- Psykiskt våld - till exempel att bli hotad, hånad (skrattad åt mot sin vilja), förnedrat eller inte få träffa sina vänner.
- Ekonomiskt våld - till exempel att bli tvingad att ge någon sina pengar, eller förbjudas att skaffa egna pengar.
- Latent våld - till exempel att vara i en situation där man känner sig hotad eller rädd.
- Bevittnat våld - till exempel att tvingas se på när någon annan blir utsatt för våld.
- Digitalt våld - till exempel att få hotfulla SMS, "dick picks", bli mobbad på nätet, eller få sina bilder spridda på nätet.
Det finns även många andra former av våld - det är svårt att säga exakt vad våld är.
Ett sätt att beskriva våld är att det är saker som får en person att känna sig rädd och på så sätt ändra vad hen gör. Psykologen Per Isdal har sammanfattat våld som:
”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.”
Det finns stöd för dig som är äldre och är utsatt för våld i nära relation, och för dina anhöriga.
Du kan höra av sig till de vanliga kvinno- och mansjourerna. De kan hjälpa både dig och dina anhöriga.
I vissa kommuner finns också jourer som stöttar just äldre.
Digitalt våld är våld som utövas med hjälp av digitala verktyg, till exempel nätet, appar, mobiltelefoner, datorer och liknande.
Digitalt våld kan vara att hota någon via SMS, eller att trakassera någon genom att skicka massor med SMS eller e-post till dem. Men det kan också vara att sprida bilder på någon mot hens vilja, mobba personer via sociala medier, eller att skapa fejkkonton i deras namn.
Det kan också vara att utsätta någon för grooming, det vill säga att kontakta barn och unga i sexuellt syfte, eller att tvinga någon att utöva våld mot sig själv, till exempel genom att skicka nakenbilder på sig själv.
Våld kan också handla om kontroll, till exempel att installera spionappar på någons mobil, att i hemlighet läsa deras SMS eller e-post, eller att tvinga hen att ha på GPS och visa var de befinner sig i olika appar.
Det mesta av våld som man kan göra i verkliga livet, kan även ske digitalt. Våld är alltid våld, även om man gör det på nätet eller att en person inte är medveten om att det sker.
Om du funderar på vad våld egentligen innebär, läs vidare under frågan “Vad är våld?”.
Ja, Arbetsförmedlingen arbetar mot våld i nära relation. Det betyder att de kan fråga dig om du varit utsatt för våld. Frågorna är till för att hjälpa dig hitta rätt stöd.
Om du är rädd eller hotad att bli utsatt för våld i nära relation, kan du tala om det för Arbetsförmedlingen. Då kan de anpassa ditt jobbsökande så att det blir tryggt.
Det är svårt att säga hur vanligt våld i nära relation är, eftersom det är få utsatta personer som anmäler till polisen. Det kan bero på att man är rädd, eller att man känner skuld eller skam över våldet.
Men med enkäter och anonym rapportering, kan man ändå få lite svar.
Brottsförebyggande rådet rapporterar att ungefär en av fyra kvinnor i Sverige (25%) har utsatts för våld av en partner eller före detta partner.
Nationellt Centrum för Kvinnofrid rapporterar att minst 150 000 barn lever i en familj där våld förekommer, och att minst 20 procent av kvinnorna och 8 procent av männen i Sverige har utsatts för återkommande våld av en partner eller före detta partner.
Det finns mycket information att hitta på nätet för allmänheten, för personal hos myndigheter och för vårdpersonal.
Misstänker du att ett barn upplever våld i hemmet, ta kontakt med socialtjänsten. Om du är osäker på situationen kan du prata med socialtjänsten. Berättar du om barnets identitet kan socialtjänsten behöva hantera samtalet som en anmälan.
Våld i nära relation är när en person blir utsatt för våld av någon de känner och har en relation till.
Ofta betyder det våld inom familjen eller en parrelation, till exempel våld mellan makar eller sambos, men det kan också vara barn som utsätts för våld av sina föräldrar, eller föräldrar som utsätts för våld av sina barn.
Våld i nära relation kan också betyda att man utsätts för våld av sina nära vänner, av sina nära arbetskamrater, eller våld mellan äldre och vårdpersonal.
Om du funderar på vad våld egentligen innebär, läs vidare under frågan “Vad är våld?”.
Du anmäler våld i nära relation på samma sätt som du anmäler allt annat våld: ring polisen.
Om det gäller barn, eller om det finns barn i en familj med våld, kan du också göra en orosanmälan till socialtjänsten i din kommun.
Ofta är det svårt att anmäla. Är man själv utsatt kan man vara rädd eller skämmas. Misstänker man att en vän, granne eller arbetskompis är utsatt kan det kännas obehagligt att lägga sig i.
Men det är viktigt att du vågar anmäla - det kan rädda liv!
Både ROKS, Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige, och Unizon har en lista över anslutna jourer.
Där kan du söka efter kvinnojourer nära dig, eller kvinnojourer som har den typ av hjälp som du behöver, till exempel att prata med en advokat.
Du kan även söka efter en jour bland Välfärdsguidens vägval.
Det finns mycket forskning om våld i nära relation. Det finns också mycket forskning om våld i nära relation som är skriven för människor som inte är forskare, till exempel på lättläst svenska.
Kunskapsbanken hos Nationellt centrum för kvinnofrid har samlat den svenska forskningen. Där finns också en ämnesguide om våld i nära relation.
Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, har också samlat egen forskning om våld i nära relation i Sverige och Norden.
Det finns också många andra universitet och myndigheter som bedriver och samlar forskning om våld i nära relation eller delar av ämnet, till exempel våld mot äldre, våld mot barn, eller hedersvåld.
Ja, socialtjänstlagen bestämmer över kommunernas arbete mot våld i nära relation.
I socialtjänstlagen står det att kommunen måste ge hjälp till personer som utsatts för brott, både barn och vuxna. Det står också att:
"Socialnämnden ska särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation." (kapitel 5, 11 paragrafen)
Det betyder att socialnämnden och socialförvaltningen i kommunen måste hjälpa till om du utsätts för våld i nära relation.
Socialnämnden ska också hjälpa dig som utsätter andra för våld att sluta med det.
Det finns många som kan hjälpa dig om du eller dina barn är utsatta för våld i nära relation.
Du kan få hjälp av över 150 olika kvinnojourer.
Du kan också få hjälp av socialtjänsten i din kommun, eller kommunen där du befinner dig just nu. Socialtjänsten måste hjälpa dig enligt lagen.
Du kan också vända dig till vårdcentralen eller sjukhuset. De kan hjälpa dig om du är utsatt för våld, eller om har sett någon utsättas för våld.
Du kan också få hjälp av polisen. Polisen kan komma och skydda dig även om du inte väljer att göra en anmälan.
Du kan också få hjälp av Brottsofferjouren.
Om du är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck finns det flera verksamheter du kan vända dig till för att få hjälp.
Socialtjänsten i din kommun har ansvar för att ge stöd och skydd till personer i utsatta situationer. Du kan kontakta dem direkt och få hjälp med till exempel skyddat boende, stöd i att lämna en svår situation eller annan praktisk hjälp.
Om du är i fara ska du alltid kontakta polisen. Vid akuta situationer ringer du 112, och om det inte är akut kan du ringa 114 14.
Hälso- och sjukvården kan också ge stöd, och du kan vända dig till din vårdcentral, ungdomsmottagning eller akutmottagning om du behöver hjälp med din hälsa eller någon att prata med.
Det finns också en nationell stödtelefon, Rätt att välja, där du anonymt kan prata med någon som förstår din situation. Samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning.
Många ideella organisationer erbjuder också stöd, både genom samtal och praktisk hjälp. På hedersfortryck.se finns en lista på organisationer som kan hjälpa dig.
Du har rätt att leva ditt liv fritt från hot och kontroll, och det finns stöd för dig oavsett om du vill ha råd, behöver skydd eller vill lämna en svår situation.
Ungarelationer.se - stöd till dig som förälder
Stöd för dig som känner en ung person som du misstänker blir utsatt för våld, eller utövar våld i sin relation.
Storasysters anhörigchatt
Online
Du som är närstående till någon blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp, kan få stöttning genom Storasysters anhörigchatt.
Relationsvåldsteamet Sollentuna
Sollentuna
Du som upplever våld i din relation eller i din familj kan få hjälp.
Stöd för dig som utövar våld
Upplands Väsby
Du som utsätter personer i din närhet för våld kan få stöd för att förändra ditt beteende.
Relationsvåldsteamet Sigtuna kommun
Sigtuna
Du som är vuxen och har blivit utsatt för våld i nära relationer kan hjälp. Även du som utövar våld kan få hjälp.
Svenska för yrkesutbildade, Sfx
Stockholms stad
Du som är ny i Sverige och redan kan ett yrke, kan snabbt få lära dig den svenska som behövs för just det yrket på Sfx.
Stöd för dig som är utsatt för våld
Sundbyberg
Du som är vuxen och har blivit utsatt för våld i nära relationer kan få hjälp.
Få stöd i din relation
Trollhättan
När din relation inte känns bra kan du få stöd av Schyssta relationer.
Stöd vid våld i nära relationer
Ockelbo
Du som har blivit utsatt eller riskerar att bli utsatt för våld kan få stöd och hjälp.
Centrum mot våld i nära relationer
Hudiksvall
Du som har blivit utsatt eller riskerar att bli utsatt för våld kan få stöd och hjälp. Även du som har utövat våld kan få hjälp.
Kvinnojouren Stöttan
Söderhamn
Du som utsatt för våld och behöver någon att prata med kan få stöd av Kvinnojouren Stöttan.
Alternativ till våld – Timrå
Timrå
Du som har utövat någon form av våld eller på annat sätt är orolig för ditt sätt att vara mot någon närstående kan få hjälp att förändra ditt beteende..
Om du har utsatts för könsstympning finns det hjälp att få.
Du kan vända dig till
- en ungdomsmottagning
- en vårdcentral
- en gynekologisk mottagning
- socialtjänsten för stöd och vård.
Om du går i skolan kan du också prata med skolsköterskan eller skolkuratorn, som kan hjälpa dig vidare.
Det finns även två specialistmottagningar i Sverige som erbjuder medicinsk och psykologisk hjälp till personer som har utsatts för könsstympning: Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm och Vulvamottagningen på Angereds Närsjukhus i Göteborg. Du behöver inte bo i deras närhet för att få stöd.
Även ideella organisationer som arbetar med frågor kring könsstympning, exempelvis föreningen Existera, kan ge råd och information om dina rättigheter.
Om du riskerar att utsättas eller är hotad, kontakta polisen på 114 14. Vid akut fara, ring 112.
Könsstympning innebär att delar av en flickas eller kvinnas yttre könsorgan skärs bort eller skadas. Det görs ofta av personer som anser att det bevarar familjens heder och kontrollerar en flickas eller kvinnas sexualitet. Men enligt svensk lag och de flesta i samhället är det ett allvarligt övergrepp och en kränkning av mänskliga rättigheter.
Ingreppet sker utan samtycke och kan leda till allvarliga fysiska och psykiska problem såsom kronisk smärta, infektioner, svårigheter vid graviditet och förlossning samt trauman som påverkar livet långt efter ingreppet.
I Sverige är könsstympning förbjudet och betraktas som en allvarlig form av våld. Det är också olagligt att medverka till att någon utsätts, även om ingreppet sker i ett annat land.
Om du eller någon du känner är drabbad har du rätt att få stöd. Det finns myndigheter, sjukvård och ideella organisationer som kan hjälpa dig att få skydd och stöd.
GAPF - Stöd vid hedersrelaterat våld och förtryck
Online & via telefon
Du som är eller känner någon som är utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck kan få hjälp av GAPFs stödverksamhet.
nxtME – Stöd vid sexuella övergrepp av närstående
Online & via telefon
Om du utsatts för sexuella övergrepp av en närstående, incest, finns föreningen nxtME för stöd och hjälp.
Stöd för dig som är utsatt för våld
Upplands Väsby
Du som är vuxen och har blivit utsatt för våld i nära relationer kan hjälp.
Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att din familj eller släkt försöker eller vill kontrollera ditt liv och dina val för att skydda sin heder. Det kan betyda att du inte får klä dig som du vill, välja din partner eller bestämma över din framtid. I vissa fall kan det handla om hot, våld eller tvång.
Det som skiljer hedersrelaterat våld från annat våld är att det ofta sker i grupp, där familjen eller släkten gemensamt utövar kontrollen. Både tjejer och killar kan utsättas, men unga kvinnor är oftast mest drabbade.
I Sverige är det olagligt att utsätta någon för hedersrelaterat våld och förtryck. Du har rätt att leva ditt liv fritt och fatta dina egna beslut.
Existera – Stöd till dig som har utsatts för könsstympning
För dig som har blivit utsatt för könsstympning eller är orolig för att det ska hända dig eller någon du känner.
Det finns många kurser och utbildningar om våld i nära relation, både för allmänheten, för personal hos myndigheter, och för forskare och vårdpersonal.
De flesta kurserna är gratis.
Många kurser är gratis webbkurser där du själv bestämmer när du vill studera. Vissa är kurser på högskolor och universitet, flera av dem på distans. Det finns även kurser hos frivilligorganisationer.
Grundprincipen i samtyckeslagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Det betyder att det är förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta.
I och med införandet av samtyckeslagen 2018 infördes det också ett nytt brott, oaktsam våldtäkt. Brottet handlar om att någon har sex med dig utan att först vara säker på att du verkligen vill. Det måste vara frivilligt från början och under hela den sexuella handlingen.
Rise - stödlinje och stödportal
Online & via telefon
För dig som varit utsatt för sexuella övergrepp som barn finns stöd att få från Rise.
Stödsida för killar - Killar.se
Online
Har du saker som känns svåra och som du vill prata om? Då kan du chatta på Killar.se.
Kvinnojouren Online
Du som är eller har varit utsatt för kränkningar, hot och våld i en relation kan få hjälp av Kvinnojouren Online.
Tjejjouren Beata
Välkommen att prata med en medsyster som lyssnar.
Få råd kring hedersrelaterat våld och förtryck
Online & via telefon
Du som har frågor om eller behöver råd kring hedersrelaterat våld och förtryck kan få hjälp av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Stöd för dig som utövat våld
Botkyrka
Få stöd att sluta utöva våld mot någon som står dig nära.
Fryshuset EXIT
Södermalm i Stockholms stad
Du som är aktiv i radikala, nationella eller religiösa grupper och vill få hjälp att lämna dessa kan få stöd av EXIT.
Fryshuset Brobyggarna
Södermalm i Stockholms stad
Du som är ung kille och vill ha något meningsfullt att göra på fritiden kan komma till Brobyggarna.
Origo - stöd vid hedersrelaterat förtryck och våld
Stockholms län
Du som får ditt liv begränsat av hedersnormer kan få hjälp av Origo - Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld.
Träfflokal Vistet - Stockholms stad
Hässelby-Vällingby i Stockholms stad
Du som söker gemenskap och lever i en utsatt situation är välkommen till Vistet.
Kvinnorummet på träfflokal Vistet
Hässelby-Vällingby i Stockholms stad
För dig som är kvinna och lever i en utsatt situation finns Kvinnorummet på träfflokal Vistet.
Mamma United
Sigtuna
För dig som är mamma och vill få stöd för att kunna påverka ditt liv finns Mamma United.
Mamma United
Sollentuna
För dig som är mamma och vill få stöd för att kunna påverka ditt liv finns Mamma United.
Barnahuset
Huddinge
Samlat myndighetsstöd till barn och unga som utsatts för brott.
Höglandets familjerätt
Eksjö
Du som är eller ska bli förälder eller du som vill adoptera barn kan få juridisk rådgivning av Höglandets familjerätt.
Familjefrid Kronoberg - Växjö
Växjö
Du som vill ha någon att prata med om våld i nära relationer kan kontakta Familjefrid Kronoberg.
Familjefrid Kronoberg - Ljungby
Ljungby
Du som vill ha någon att prata med om våld i nära relationer kan kontakta Familjefrid Kronoberg.
Stödcentrum för brottsutsatta
Stadsområde Centrum i Göteborg
Om du varit utsatt för ett brott kan du få stöd. Stödet finns även för dig som är anhörig eller vittne.
V.I.P - ett våldsförebyggande program
Trollhättan
För dig som har beslut om LSS och vill lära dig mer om våld i nära relationer.
Villa Vägen ut! Karin
Göteborg
För dig som är kvinna med alkohol-, drog- eller läkemedelsberoende finns Villa Vägen ut! Karin.
Villa Vägen ut! Solberg
Göteborg
För dig som är man och vill bryta med missbruk och kriminalitet finns Villa Vägen ut! Solberg.
Brottsofferjouren Örebro län
Örebro län
Du som varit utsatt för brott, är vittne eller anhörig, eller anhörig till en gärningsperson, kan få stöd av Brottsofferjouren.
Kontaktperson
Ockelbo
Få ett socialt sammanhang med en ny kompis.
Stöd vid våld i nära relationer
Bollnäs
Du som är utsatt för våld och hot i en relation kan få hjälp. Stödet finns även för dig som utövar våld.
Stöd vid våld i nära relationer
Hofors
Om du är utsatt för hot och våld kan du få hjälp av socialtjänsten i Hofors.
Stöd vid Våld i nära relationer
Härnösand
Du som känner dig hotad eller är utsatt för våld av en närstående kan få hjälp och stöd av kommunens socialsekreterare.
Skyddad identitet innebär att dina personuppgifter skyddas.
Om du är utsatt för hot och våld har du rätt att få olika typer av skydd och stöd. Ett sådant skydd kan vara att skydda dina personuppgifter. Det innebär att ditt namn och adress inte längre är offentliga och det blir svårare för andra att ta reda på var du bor.
Det finns tre olika nivåer på skyddade personuppgifter:
- Sekretessmarkering - Detta skydd gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter men de kan fortfarande lämnas ut om den som vill komma åt uppgifterna godkänns i en sekretessprövning.
- Skyddad folkbokföring - Detta skydd innebär att du får en ny folkbokföringsadress än den som syns offentligt. Den nya adressen är hemlig och Skatteverket hjälper dig att få tillgång till din post.
- Fingerade personuppgifter - Detta skydd används när alla andra åtgärder inte är tillräckliga, och används inte så ofta. Det innebär att du får helt nya identitetsuppgifter, såsom namn och personnummer. Din gamla identitet tas bort från folkbokföringsregistret.
Det är Skatteverket som beslutar om du får skyddade personuppgifter.
Läs mer om hur du går tillväga om du vill ansöka om skyddade personuppgifter under frågan “Hur kan jag få skyddad identitet?” här på Välfärdsguiden.
Skyddad identitet innebär att dina personuppgifter skyddas.
Du måste ansöka om skyddade personuppgifter hos Skatteverket. Det är Skatteverket som har hand om folkbokföringsregistret där alla personuppgifter finns och i normala fall är offentliga. Det är också Skatteverket som beslutar om du får skyddade personuppgifter.
Du kan få hjälp med ansökan, till exempel av polisen, socialtjänsten i din kommun, en kvinno- eller tjejjour eller någon på en ungdomsmottagning.
När du har ansökt skickar Skatteverket en blankett till dig. Du behöver fylla i blanketten och skicka den till Skatteverket tillsammans med något som bevisar att du behöver skyddad identitet. Det kan vara ett dokument från någon på socialtjänsten, en brottsofferjour, din chef, en förening, skolan, vårdpersonal eller någon annan som kan bekräfta att du är utsatt för hot. Det kan också vara dokument från en rättegång, polisen eller sjukvården.
Du kan lita på dem som hjälper dig att ansöka om skyddad identitet. De har särskild utbildning, tystnadsplikt och får bara arbeta med detta om de är godkända av polisen.
Skyddad identitet innebär att dina personuppgifter skyddas. Med personuppgifter menas ditt namn, var du bor och ditt personnummer.
Du kan få skyddade personuppgifter om du eller någon i din familj är utsatt för ett allvarligt hot.
Du kan till exempel vara hotad av
- någon i din familj
- en partner eller tidigare partner
- ett kriminellt gäng
- någon som du har vittnat mot i en rättegång
- någon du inte vet vem det är.
Det kan vara fler än du som behöver skyddad identitet. Till exempel dina föräldrar, din partner eller ditt barn.
Vad bra att du vill lämna. Det finns hjälp att få!
Socialtjänsten och polisen samarbetar så att du kan få rätt hjälp, både med sådant som rör din vardag, som skola, arbete och boende men också insatser som rör din säkerhet.
Vilken hjälp du kan få beror i vilken kommun du bor i och hur gammal du är. Många kommuner har någon form av avhopparverksamhet eller SIG (social insatsgrupp) som kan stötta dig att komma vidare.
Gör så här för att få veta vilken hjälp du kan få:
- Ta reda på namnet på den kommun du bor i.
- Ring din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten – soc. De har öppet måndagar–fredagar dagtid.
- Säg att du vill ha hjälp att lämna ett kriminellt gäng. Du behöver inte berätta vad du heter eller vilka olagliga saker du gjort.
Den du pratar med kommer att berätta vilken hjälp just du kan få. De berättar också hur du ska göra för att få hjälpen.
Avhoppare är en person som har valt att lämna organiserad brottslighet och som behöver stöd och skydd från samhället för att kunna genomföra det.
En förutsättning för att kunna bli en avhoppare är att det finns en hotbild mot dig, sedan tidigare eller i samband med avhoppet.
Det finns ingen åldersgräns, även barn kan vara avhoppare.
I begreppet organiserad brottslighet ingår olika former av kriminella miljöer, såsom gängkriminalitet, våldsbejakande extremistiska miljöer och hedersrelaterade miljöer.
Den här definitionen av avhoppare används av Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen.
Hälsa med häst
Linköping
Få en meningsfull fritid och rehabilitera i en lugn miljö tillsammans med djur och natur. För dig som varit utsatt för våld och övergrepp.
Oaktsam våldtäkt är ett relativt nytt brott som tillkom i samband med den nya samtyckeslagen 2018. Brottet handlar om att någon har sex med dig utan att först vara säker på att du verkligen vill. Det måste vara frivilligt från början och under hela den sexuella handlingen.
En person kan dömas för oaktsam våldtäkt även om personen inte menade att göra något brottsligt. Det räcker att personen borde ha förstått att du kanske inte ville. Det gäller särskilt om du inte kunde säga ja eller nej, till exempel för att du sov, var berusad eller i en utsatt situation.
Din rätt att säga ja eller nej är alltid viktig. Om någon inte tar reda på om du deltar frivilligt kan den personen dömas för ett allvarligt brott och riskerar att få fängelse.
Kriscentrum för kvinnor
Stadsområde Centrum i Göteborg
Du som är kvinna och utsatt för hot eller våld kan kontakta Kriscentrum för kvinnor.
Kriscentrum för män
Stadsområde Centrum i Göteborg
Kriscentrum för män kan hjälpa dig som har problem i dina nära relationer.
Få stöd om du blivit utsatt för brott
Trollhättan
Om du har blivit utsatt för brott i offentlig miljö kan du få hjälp av Stödmottagning för unga brottsutsatta.
Webbkurs om våld i nära relation
Online
Du som undrar eller har frågor om våld i nära relation, kan gå Arbetsförmedlingens webbkurs.
Friends – för barn och unga
Online & via telefon
Få råd och stöd vid utsatthet, mobbning och ensamhet.
Stödlinje mot hot och kontroll
Via telefon
Du som lever med kontroll, hot, eller våld för att skydda familjens rykte eller heder, kan få stöd av Rätt att välja.
Stödlinjen för transpersoner
Via telefon
Stöd till dig som är transperson eller icke-binär och utsätts för våld eller hot av någon i din närhet.
Stödlinjen för män
Via telefon
Du som är man och utsätts för våld eller hot av någon i din närhet, kan ringa och få hjälp hos Stödlinjen för män.
RFSL Stödmottagning
Online & via telefon
Stöd till dig som är hbtqi-person och upplever våld, hat, eller trakasserier.
När du har drabbats av ett brott får du ofta mycket information på en och samma gång. Det kan vara svårt att komma ihåg vad som är viktigt för just dig att känna till.
Brottsofferguiden kan hjälpa dig att sortera bland informationen för att du ska kunna ta till dig den information som är viktigast för dig, i den situation du befinner dig i just nu.
Brottsofferguiden är framtagen av Brottsoffermyndigheten.
Kärleken är fri - Mot hedersrelaterat våld och förtryck
Online
Du som har frågor om eller behöver stöd mot hedersrelaterat våld och förtryck kan få hjälp av Kärleken är fri.
Välj att sluta
Via telefon
Du som vill förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående, kan få anonym hjälp hos Välj att sluta.
Ungarelationer.se - stöd mot våld i unga relationer
Du som är ung och har erfarenhet av våld i en partnerrelation kan få stöd av Ungarelationer.se.
Tjejjouren Skogsrå
Online
Du som identifierar dig som en tjej och behöver någon att prata med kan få stöd av Tjejjouren Skogsrå.
Villa Vägen ut! Revansch
Du som är man och vill bryta med missbruk och kriminalitet kan komma till Villa Vägen ut! Revansch.
Hitta en kvinnojour nära dig - Unizon
Online
Du som behöver någon att prata med om våld kan hitta rätt hjälp genom Unizon.
Somaya stödjour
Online & via telefon
Stöd till kvinnor och hbtqi-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld, hot eller förtryck.
Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk
Du som är kvinna och döv, hörselskadad eller dövblind kan få stöd av den nationella kvinnojouren NKJT.
Brottsofferjourens jourtelefon
Via telefon
Du som varit utsatt för brott, är vittne eller anhörig, eller är anhörig till en gärningsperson, kan få stöd av Brottsofferjouren.
Novahusets chatt
Online
Du som har utsatts för sexuellt, våld antingen fysiskt eller på internet, kan chatta med Novahusets stödchatt.
Maskrosbarn - stöd för unga
Du som är 13-19 år och har det jobbigt hemma kan få hjälp av Maskrosbarn.
Brottsofferguiden
Online
Individuell guidning till information och stöd för dig som blivit utsatt för ett brott.
Prata med Bris
Online & via telefon
Du som är barn eller ung under 18 år, och behöver en trygg person att prata med om allt möjligt, kan prata med Bris.
Freezonens juristchatt
Online
Du som har blivit utsatt för våld kan få juridiskt stöd och rådgivning genom Freezonens juristchatt.
Våld i nära relationer - unga
Huddinge
Du som är ung och upplever våld i nära relationer kan få hjälp och stöd från kommunen.
Ungdomsmottagningen
Södertälje
Mottagning för dig som är ung och har funderingar kring relationer, sex och samlevnad.
Fältarna
Södertälje
Prata med en vuxen om det som känns jobbigt eller svårt.
Brottsofferjouren i Södertälje
Södertälje
Stöd, vägledning och information till brottsoffer. För dig som är vittne, har blivit utsatt för brott eller är anhörig till gärningsperson eller den drabbade.
Stöd för dig som utövat våld
Salem
Få stöd att sluta utöva våld mot någon som står dig nära.
Stöd till dig som upplevt våld
Salem
Du som blivit utsatt för våld eller hot av någon som står dig nära kan få hjälp av kommunen.
Stöd att lämna kriminalitet
Botkyrka
Du som vill lämna kriminaliteten kan ringa till Botkyrka kommun och få stöd.
Stöd till dig som upplevt våld
Botkyrka
Du som har blivit utsatt för våld eller hot av någon som står dig nära kan få hjälp av kommunen.
Stöd för dig som utövat våld
Huddinge
Få stöd att sluta utöva våld mot någon som står dig nära.
Mika Hälsa
Stockholms stad
Mika Hälsa stödjer dig som har sex mot ersättning eller på annat sätt har sex mot din vilja.
Kvinnojouren i Sundbyberg
Sundbyberg
Stöd till dig som behöver prata om en nära relation som får dig att må dåligt.
Gruppstöd för dig som utsatts för sexuella övergrepp
Huddinge
Ungdomsmottagningen i Huddinge har stödgrupper för unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp.
Mikamottagningen
Södermalm i Stockholms stad
Du som är över 18 år, har erfarenhet av sex mot ersättning eller har sex på ett sätt som inte får dig att må bra, kan få hjälp av Mikamottagningen.
Process Kedjan
Södermalm i Stockholms stad
Du som lever med missbruk eller kriminalitet i utanförskap kan få stöd av Process Kedjan.
Relationsvåldscentrum Sydost
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Du som utsätts för våld eller använder våld i en nära relation kan få stöd och behandling i form av samtal.
Relationsvåldscentrum Sydväst
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Du som utsätts för våld eller använder våld i en nära relation kan få stöd och behandling i form av samtal.
Relationsvåldscentrum Väst
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Du som utsätts för våld eller använder våld i en nära relation kan få stöd och behandling i form av samtal.
Stöd av Indra - Queer, Trans & Tjejjour
Sollentuna
Behöver du någon att prata med som queer, trans eller tjej, ett stöd helt enkelt, då finns föreningen Indra där för dig.
Relationsvåldsteamet
Huddinge
Du som utsetts för våld, kränkningar, hot och trakasserier eller hedersrelaterat våld och förtryck kan få hjälp och stöd från Relationsvåldsteamet.
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Du som är ung och har blivit utsatt för brott kan få rådgivning och stöd i din situation.
Stödcentrum för unga brottsvittnen
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Du som är ung och har blivit vittne till brott kan få rådgivning och stöd i din situation.
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Huddinge
Du som är ung och har blivit utsatt för brott kan få rådgivning och stöd i din situation.
Mansmottagningen mot våld
Linköping
Få stöd i din parrelation när du upplever att någon eller båda av er har blivit illa behandlad.
Stöd för dig som sett bråk mellan dina föräldrar
Linköping
Stöd till dig som har sett och upplevt bråk och våld mellan dina föräldrar eller vårdnadshavare.
Kvinnofrid mot våld
Linköping
Stöd och hjälp finns för dig som blir utsatt eller som själv utsätter någon i din närhet för våld.
Novahusets samtalsmottagning
Linköping
Du som utsatts för sexuellt våld, antingen fysiskt eller på internet, och behöver stöd kan få hjälp av Novahuset.
Lev utan våld
Linköping
Få stöd för att sluta använda våld mot din partner eller någon som står dig nära.
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Linköping
Om du varit utsatt för ett brott kan du få stöd. Stödet finns även för dig som är förälder.
Kvinnojouren Ellinor
Linköping
Kvinnojouren stöttar dig som lever i en våldsam eller på annat sätt osund relation.
Våld i nära relationer
Eksjö
Du som är vuxen och har utsatts för våld i nära relationer kan få råd och stöd från kommunen.
Stöd till dig som är utsatt eller har upplevt våld
Jönköping
För dig som är eller har varit utsatt för en våldsam, kränkande eller kontrollerande nära relation.
Kulturunderstödd rehabilitering
Flera kommuner i Jönköpings län
Kulturupplevelser varvat med att skapa egen konst, sjunga i kör och att dansa kan få dig att må bättre.
Mikamottagningen
Stadsområde Centrum i Göteborg
Du som har fått ersättning för sex eller skadar dig med sex kan få hjälp på Mikamottagningen.
Krami i Trollhättan
Trollhättan
Du som har en bakgrund med kriminalitet och vill jobba eller komma igång med studier kan få stöd av Krami. För dig som bor i Trollhättan eller Vänersborg.
Stöd vid våld i nära relationer
Lilla Edet
Du som är utsatt för våld eller känner någon som är det kan få hjälp. Du som har utövat våld kan också få hjälp.
Kvinnojouren Blåklockan
Gävle
Du som är kvinna och har blivit utsatt för någon form av våld kan få hjälp av Kvinnojouren Blåklockan.
Stöd vid våld i nära relationer
Gävle
Du som är utsatt för våld och hot i en relation kan få hjälp. Stödet finns även för dig som utövar våld.
Brottsofferjouren i Västernorrland
Västernorrland
Brottsofferjouren kan ge stöd, vägledning och information till dig som har varit utsatt för brott eller som ska vittna i domstol.
Samtalsstöd för män
Du som är man och behöver någon att prata med kan vända dig till Mansjouren Sverige.
Kvinnojouren i Sundsvall
Sundsvall
Du som är kvinna och har blivit utsatt för våld kan få hjälp av Kvinnojouren.
Ett exposekonto är ett konto på en social plattform eller ett socialt medie (till exempel Snapchat, Roblox, Discord, Yubo och Tik Tok ) där en person lägger ut bilder och filmer på andra med syfte att kränka den andra. För det mesta handlar det om sexuell kränkning, men det kan också handla om att den utsatte förnedras eller misshandlas.
Det kan vara brottsligt att både sprida bilder via ett exposekonto och att dela vidare bilder från ett exposekonto.
Ett exposekonto är aldrig okej!
Läs mer under frågan “Jag har hittat ett exposekonto men vågar inte anmäla. Vad gör jag?”
Familjekällan- Anhörigstöd vid missbruk och beroende
Du som är närstående till någon som lever med missbruk eller psykisk ohälsa kan få stöd genom IOGT -NTOs anhörigstöd- Familjekällan
Stödcentrum – medling vid brott
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Medling är för dig som har erkänt ett brott eller blivit utsatt för brott. För unga upp till 21 år.
Stöd vid våld i nära relationer
Ljungby
Du som är utsatt för hot eller våld av en närstående kan få stöd. Även du som utövar våld kan få stöd.
Vad bra att du funderar på att anmäla. Ett exposekonto är aldrig okej!
Du ska inte behöva göra anmälan av ett exposekonto ensam. Det finns många vuxna runt omkring som kan hjälpa till och ta vid när en anmälan görs. Prata med en trygg vuxen i din närhet och be om hjälp och stöd. En trygg vuxen kan exempelvis vara en vårdnadshavare, någon vuxen på skolan, en kompis vårdnadshavare, en tränare eller någon annan vuxen som du känner att du kan prata med.
Om du vill prata med en vuxen om exposekonto är du välkommen att chatta med Novahuset. Där kan du vara anonym och få tips om hur du kan gå vidare.
Du kan också anmäla kontot direkt till det sociala mediet eller plattformen. Du hittar en länk till Ditt Ecpat här nedanför där det finns instruktioner hur du gör. Ta hjälp av en kompis, förälder eller annan vuxen som du känner dig trygg med om du vill.
Ditt Ecpat kan också hjälpa dig att ta bort bilder och anmäla till polisen. Du kan vara anonym om du vill.
Kvinnofridslinjen - stöd mot våld i nära relationer
Via telefon
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.
Stöd för tjejer och unga kvinnor
Online
Du som är tjej eller ung kvinna kan få stöd och hjälp digitalt hos Maana.
Freezonens stödchatt
Online
Du som har blivit utsatt för våld kan få stöd genom Freezonens stödchatt.
Ellencentret
Du upp till 25 år med erfarenhet av sex mot ersättning, sugardating med mera kan få hjälp av Ellencentret.
Sociala insatsgrupper
Stockholms stad
Du som vill lämna en kriminell livsstil kan få stöd från kommunen gällande allt från arbete och studier till hälsa och sociala nätverk.
Kvinnojouren Annfrid
Södertälje
Stöd till våldsutsatta kvinnor och barn. Jouren ger även stöd till dig som träffar utsatta i ditt arbete.
Stöd för våldsutsatta
Upplands Väsby
Få stöttning att mentalt och praktiskt ta dig bort från en hotfull eller våldsam relation.
Sollentuna kvinnojour
Sollentuna
Stöd och skydd för våldsutsatta kvinnor och barn.
Relationsvåldscenter
Södertälje
Få råd och stöd kring våld i nära relationer.
Relationsvåldscentrum Innerstaden
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Få råd och stöd kring våld i nära relationer.
Få hjälp att sluta - för dig som utövar våld
Jönköping
Behöver du hjälp att förändra ditt beteende i en relation? För dig som är våldsam, kränkande eller kontrollerande finns hjälp att få.
Ung kraft
Sundsvall
Ungdomar som mår psykiskt dåligt kan få stöd på vägen mot jobb eller studier av Ung kraft.
Brottsofferjouren Stockholm-Gotland
Flera kommuner
Brottsofferjouren kan ge stöd, vägledning och information till dig som har varit utsatt för brott eller som ska vittna i domstol.
Brottsofferjouren i Jönköpings län
Flera kommuner i Jönköpings län
Brottsofferjouren kan ge stöd, vägledning och information till dig som har varit utsatt för brott eller som ska vittna i domstol.
Socialtjänsten är en del av kommunen och har till uppgift att hjälpa barn och familjer i sociala svårigheter.
Det finns många olika typer av stöd att få, både för barn, vuxna och familjer.
Det vanligaste är att du eller hela familjen får någon att prata med. Hen lyssnar och ger råd om vad som behöver förändras för att du och övriga i familjen ska må bra och att det ska fungera bättre hemma.
Det kan till exempel innebära att ni får hjälp att lösa konflikter som ofta uppstår hemma hos er, att föräldrar kan få stöd i sin föräldraroll eller att barn kan få en kontaktperson eller att träffa andra barn i samma situation.
Du som är ung och funderar på om du eller din familj kan få hjälp kan surfa in på hemsidan Koll på soc. Där finns bra info för dig som är barn eller ungdom.
Relationsvåldscentrum Innerstaden
Flera stadsdelar i Stockholms stad
Du som utsätts för våld eller använder våld i en nära relation kan få stöd och behandling i form av samtal.
Stöd för dig som utövar våld
Sundbyberg
Du som utsätter människor i din närhet för våld kan få hjälp.
Familjebehandling
Salem
Få råd och stöd som familj.
Särskilt kvalificerad kontaktperson
Salem
Stöd för unga att förändra sitt beteende kring alkohol eller droger.
Sociala insatsgruppen i Linköping
Linköping
Få stöd att lämna en kriminell livsstil.
Slink in – stöd för utsatta
Sundsvall
Du som har det tufft i vardagen och kanske är hemlös och socialt utsatt kan få stöd på Slink in.
Soc eller socialen är vanliga slang för socialtjänsten.
Socialtjänsten är en del av kommunen och har bland annat till uppgift att hjälpa barn och familjer i sociala svårigheter. Om du som vårdnadshavare eller förälder vill söka hjälp kan du kontakta socialtjänstens kontor i din hemkommun.
Läs mer om vad socialtjänsten kan ge för stöd under frågan “Vad kan jag få för stöd från socialtjänsten?”
Ett medberoende är när en annan människas beroende påverkar och kontrollerar en stor del av ditt liv.
Det finns en del vanliga tecken som tyder på att du har eller riskerar att utveckla medberoende.
Här är några av dem:
- Du prioriterar andras känslor och åsikter och sätter sällan dina egna behov främst.
- Du har svårt att sätta gränser och säga nej.
- Du har låg självkänsla och kämpar med att se ditt eget värde.
- Du har svårt att lämna destruktiva personer eller relationer.
- Du upplever en önskan att kontrollera någons missbruk.
Om du funderar över om du är medberoende kan det vara bra att prata med någon som har kunskap och beroenden och medberoenden. Det finns hjälp och stöttning att få både enskilt och via olika självhjälpsgrupper.
Telefonrådgivning - Mottagning Vuxna
Via telefon (Linköping)
Ställ frågor och få information om stöd och insatser som socialtjänsten kan erbjuda.
Få stöd i er relation
Vänersborg
För er som vill ha hjälp i er parrelation eller familjerelation finns Familjerådgivningen.
Vill du ta större kontroll över din sökning?
Se tips på hur du kan förfina ditt sökresultat.
Vet du inte riktigt vad du ska söka efter? Börja istället med att använda Hittaguiden.