Balans i vardagen

Finns i: Trollhättan (Västra Götalandsregionen)
Om du känner dig stressad, trött eller otillräcklig på grund av att du har för mycket på gång i din vardag, kan du få hjälp genom Balans i vardagen.

Balans i vardagen är en patientutbildning i grupp. Under kursen lär du dig hur du kan göra för att hitta balans mellan dina vardagsaktiviteter. 

På Balans i vardagen får du hjälp att reflektera över din vardagssituation och ditt aktivitetsmönster, vad du gör i din vardag och hur det påverkar din hälsa. Du får stöd i att prioritera och strukturera dina vardagsaktiviteter och ditt behov av vila så att du kan få en bättre balans i vardagen och må bättre. 

Du går på Balans i vardagen i en grupp med andra. Gruppen träffas en gång per vecka under 10 veckor och varje träff är 90 minuter. Gruppen leds av legitimerade arbetsterapeuter. 

Det är viktigt att du är motiverad och villig att göra förändringar för att hitta en bra struktur och balans i din vardag. 

Tillsammans med kursledare och övriga i gruppen reflekterar du över din situation. Ni lär av varandra och kan dela med er av tankar och tips som underlättar i vardagen. I gruppen och av ledarna får du stöd i de förändringar du behöver göra för att nå balans i vardagen.

Du får också kunskap om hur du kan kommunicera dina behov, dina mål och planer med din familj eller andra som är viktiga i din förändring.

Balans i vardagen är ett gruppbehandlingsprogram och följer ReDo-metoden. Det är en sjukvårdande behandling som ingår i högkostnadsskyddet. Varje grupptillfälle kostar 50 kronor och för dig med frikort är det gratis. Du behöver ingen remiss för att delta.

Det här vägvalet

  • Sker vid fysiska träffar
  • Kräver anmälan
  • behöver individuell bedömning. Prata med oss för att få mer information om vägvalet passar dig eller inte.

Övrigt

ReDo-metoden är ett arbetsterapeutiskt kunskapsbaserat gruppbehandlingsprogram som har tagits fram vid Lunds universitet. Det syftar till att tydliggöra vardagens aktiviteter, hur de samverkar och hur de påverkar hälsan. Det ger deltagarna bättre förutsättningar för och kraft att hantera sin vardag och förbättra eller bibehålla sin hälsa.

Ansvariga för vägvalet

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen ansvarar för hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionens hemsida
Hälsa
Hälsa

Liknande vägval

Villa Vägen ut! Solberg

Göteborg

För dig som är man och vill bryta med missbruk och kriminalitet finns Villa Vägen ut! Solberg.

Villa Vägen ut! Karin

Göteborg

För dig som är kvinna med alkohol-, drog- eller läkemedelsberoende finns Villa Vägen ut! Karin.

Få stöd som anhörig

Lilla Edet

Du som hjälper och stödjer en närstående kan själv få stöttning av anhörigstöd.