Vanliga frågor om arbete
Det finns många olika stöd om du har en funktionsnedsättning. Exempelvis informerar Arbetsförmedlingen om flera olika typer av stöd.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för ett specifikt stöd och fattar beslut om detta.
Läs mer om stöd för dig med funktionsnedsättning på Arbetsförmedlingen.
Om du fick ett icke tidsbegränsat beslut om sjukersättning innan 1 juli 2008 och inte fått ytterligare ett beslut om ökad ersättning efter det kan du fortfarande ha kvar din rätt till sjukersättning om du vill arbeta. Innan du börjar arbeta måste du ansöka om något som kallas steglös avräkning.
Om du vill arbeta ideellt behöver du inte göra någon ansökan.
Om du fick beslut om sjukersättning den 1 juli 2008 och efter det och har haft sjukersättning i minst ett år kan du prova att arbeta medan din sjukersättning pausas. Om du skulle bli sjuk igen har du kvar rätten till din sjukersättning. Innan du börjar arbeta måste du ansöka om något som kallas vilande sjukersättning. Du kan ha vilande sjukersättning under högst två år.
Det är viktigt att du anmäler alla förändringar till Försäkringskassan som kan påverka rätten till din sjukersättning och storleken på denna.
Läs mer om att arbeta med sjukersättning på Försäkringskassan.
Det finns många olika sätt att testa vad som skulle passa just dig utifrån dina intressen, mål och kompetenser. Du kan börja med att fylla i Arbetsförmedlingens test om vilket yrke som skulle kunna passa dig. I vissa kommuner kan du också boka ett möte med en karriärvägledare. Det finns också olika verktyg för karriärvägledning som du kan arbeta med på egen hand.
Läs mer om karriärstestet på Arbetsförmedlingen.
Läs mer om karriärvägledning på egen hand på Arbetsförmedlingen.
Du kan börja med att skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Därefter ska du även boka in ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare. På detta samtal går ni igenom dina kompetenser, mål och vilket stöd du kan få.
Läs mer om hur du skriver in dig på Arbetsförmedlingen.
Om du har en funktionsnedsättning kan du ha rätt till olika typer av stöd. Du kan till exempel ha rätt till extra stöd när du söker jobb.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du har rätt till sådant stöd.
Läs mer om stöd för dig med en funktionsnedsättning på Arbetsförmedlingen.
Läs mer om exempel på stöd för dig med en funktionsnedsättning på Arbetsförmedlingen.
Om du har en noggrant planerad affärsidé som visar på hur du kan försörja dig framöver så kan du ha rätt till stöd från Arbetsförmedlingen i form av exempelvis rådgivning och granskning av din affärsplan. I vissa fall beviljar även Arbetsförmedlingen starta eget-bidrag.
Läs mer om att starta eget på Arbetsförmedlingen.
Läs mer om starta eget-bidrag på Arbetsförmedlingen.
Läs information till företag från olika myndigheter på Verksamt.se.
Under tiden som du har Arbetspraktik, och därmed deltar i ett program genom Arbetsförmedlingen, kan du ha rätt att få aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för att delta i ett program.
När du har fått beslut om detta kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.
Genom Arbetsförmedlingen finns det något som kallas Arbetspraktik. Då får du prova på att jobba på en arbetsplats. På så sätt kan du få en viss arbetslivserfarenhet och öka dina chanser för att få ett jobb.
Du måste vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för detta stöd.
Arbetsförmedlingen erbjuder ett stöd till vissa personer som kallas Rusta och matcha. Här anpassas stödet utifrån vilka behov du har. En handledare hjälper dig på vägen för att hitta ett jobb eller börja studera.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för dessa stöd.
För att få stöd för att komma närmare ett arbete kan du ha rätt till att få ta del av något som kallas Introduktion till arbete hos Arbetsförmedlingen. På så sätt får du hjälp att förbereda dig inför arbete eller studier när du är osäker på din förmåga och vad som skulle kunna passa dig.
Om du har en funktionsnedsättning kan Arbetsförmedlingen också bedöma att du är i behov av en så kallad SIUS-konsulent, Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd. Denna stödperson kan ge dig stöttning när du söker jobb men kan också ge dig stöd ute på själva arbetsplatsen eller praktiken.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för dessa stöd.
Läs mer om Introduktion till arbete.